Šta je rodna ravnopravnost i zašto je nam važna?

Na temu rodne ravnopravnosti razgovarali smo sa građanima i građankama Mladenovca u okviru ulične akcije koja je deo aktivnosti projekta „Ravnopravnost u fokusu“.

Projekat ima za cilj osnaživanje lokalne zajednice kroz informisanje i edukaciju o važnosti poštovanja principa rodne ravnopravnosti i značaja razvijanja kulture jednakih mogućnosti.

Osim uličnih akcija, projekat predviđa i sprovođenje istraživanja o poznavanju i stanju rodne ravnopravnosti, organizovanje radionica i informativne kampanje putem koje će se akcenat staviti na promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

„Rodna ravnopravnost pretpostavlja da muškarci i žene imaju jednake preduslove za ostvarivanje ljudskih prava, da postoje jednake mogućnosti za muškarce i žene da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom, socijalnom i nacionalnom napretku, kao i da imaju identične šanse da uživaju sve koristi od napretka jedne zajednice“, navodi se, između ostalog, u Evropskoj povelji o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Projekat „Ravnopravnost u fokusu“ realizujemo uz podršku gradske opštine Mladenovac.

Podeli