NAJČEŠĆA PITANJA

U ovoj sekciji predstavljamo Vam najčešće postavljena pitanja, kao i odgovore na njih.

Pozdrav. Moja komšinica trpi nasilje godinama, ponekad mi priča o tome, a nekad sve to negira. Kako joj mogu pomoći?

Većina žena koje trpe nasilje se za pomoć obraćaju prijateljicama i komšinicama. Postoji nekoliko načina kako joj možete pomoći. Pružite joj podršku, slušajte je, ne osuđujte je, pokažite joj da nije sama, pustite je da govori o lepim trenucima veze, ne napadajte je što je ostala sa nasilnikom, dajte joj vremena da se fokusira na lepe stvari vezane za nju i njenu decu ukoliko ih ima. Sigurnost je na prvom mestu, ako verujete da je u opasnosti, recite joj to, i zajedno isplanirajte šta učiniti ako bude morala brzo pobeći.

U braku sam 10 godina, ali poslednjih godinu dana trpim nasilje, pa bih da se razvedem, i zato me interesuje kako ide taj postupak.

Brakorazvodni postupak je bračni spor koji se pokreće podnošenjem tužbe ili podnošenjem sporazumnog zahteva za razvod braka. U slučaju tužbe, stranka koja pokreće postupak ima položaj tužiteljke, a stranka protiv koje je postupak pokrenut ima položaj tuženika. Ako su oba bračna partnera za sporazumni razvod, tada oboje imaju ulogu predlagača.

 

U vezi sam mesec dana. Kako da na vreme prepoznam znake nezdrave veze?

Ljubomoran je i posesivan, ne dopušta da imate prijatelje/ice, stalno Vas proverava, ne prihvata raskid; pokušava da Vas kontroliše naređujući Vam i donosi sve odluke, ne uvažava Vaše mišljenje; brinete se oko toga kako će reagovati na ono što kažete ili uradite, preti Vam, poseduje oružje; okrivljuje Vas za svoje loše ponašanje, govori da ste ga Vi isprovocirali, naterali ga da se tako ponaša; prisiljava Vas na seksualne odnose, nasilan je tokom seksualnog odnosa; nasilan je, poznat po svađama, brzo izgubi kontrolu, hvali se lošim ponašanjem prema drugima.

U braku sam pet godina. Imamo dvoje dece. Suprug me psihicki gotovo svakodnevno maltretira a dešava se da me i fizički zlostavlja.

Vi i Vaša deca zaslužujete da se osećate sigurno bez fizičkog, psihičkog, emotivnog, ekonomskog ili seksualnog nasilja. Praksa pokazuje da s vremenom nasilje postaje intenzivnije s težim posledicama. Nasilnikova obećanja da će prestati sa zlostavljanjem samo je jedan od načina manipulacije i načina da Vas spreči da odete. Čak i ako prestane da Vas fizički zlostavlja nastaviće da Vas kontroliše kroz pretnje, izolaciju i zastrašivanje. Ako odlučite da napustite nasilnika važno je da znate da Vas čeka donošenje bitnih odluka poput one kuda otići, koje postupke preduzeti, kako drugačije organizovati i prilagoditi život novonastaloj situaciji, kako osigurati dodatna sredstva finansiranja i sl.

Imam 25 godina. Nedavno sam raskinula vezu koja je trajala godinu i po > dana. Razlog raskida je njegova preterana ljubomora, posesivnost i težak karakter. Pretio je da će biti nasilan i da će me povrediti ako odem. Uhodi me i prati. Ima dana kada me zove na telefon i plače. Ne znam kako da se postavim, da li da se vidim sa njim da bih mu objasnila kako se osećam ili? Bojim se…

Uhođenje i pretnje su ozbiljan problem. Opsesivno i neželjeno praćenje i pretnje izazivaju strah kod žrtve. Uhođenje je povezano sa nasiljem, ljubomorom i dominacijom parnera u vezi. U takvoj osobi se istovremeno javljaju osećaji mržnje i ljutine kao i opsesivne žudnje za partnerom tako da oni s jedne strane mogu biti šarmantni, obasipati pažnjom i lepim rečima ali vrlo brzo pokažu svoju agresivnost ukoliko ne dobiju ono što žele. Ključne preporuke su – veruj svom osećaju straha, potraži stručnu pomoć, sačuvaj sve dokaze, i potrudi se da ne ohrabruješ ponašanje zlostavljača održavanjem bilo kakvog kontakta sa njim. Potrebno je čvrsto i jasno, bez emocionalnosti, vređanja i ponižavanja, reći da ne želis dalje kontakte.