Centar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i vrednosti „OKO“, uz finansijsku podršku kompanije „Bibli“, realizovao je u prethodna dva meseca projekat „Ekonomsko osnaživanje žena“ u okviru kojeg su organizovane radionice šivenja platnenih torbi.

Na izradi platnetnih torbi bile su angažovane žene sa iskustvom nasilja koje su ranije u organizaciji Centra „OKO“ pohađale obuku šivenja, krojenja i modnog diznajniranja, uz podršku stručnog lica, odnosno inženjera tekstila, modelar – konstruktora.

Kompanija „Bibli“ i Centar „OKO“ prepoznali su značaj ekonomskog osnaživanja žena koje se smatra preduslovom za početak života bez nasilja, jer je njihova ekonomska zavisnost jedan od najčešćih razloga za ostanak u nasilnim vezama.

Tokom trajanja projekta, ženama je omogućeno da kroz ovaj vid angažovanja steknu i materijalnu sigurnost.

Osim njihovog angažovanja, cilj projekta je i promocija alternative plastičnim kesama upotrebom platnenih torbi, važnost očuvanja životne sredine i njenog unapređenja.

Projekat je široj populaciji predstavljen 19. januara, kada su „Bibli“ i „OKO“,na zajedničkim štandovima, postavljenim na zelenoj pijaci, Mladenovčanima poklanjali torbe.

Podršku projektu pružila je gradska opština Mladenovac, a kompanija „Bibli“ je izdvajanjem sredstava za realizaciju projekta organizacije „OKO“ pokazala da brine o društvenim vrednostima ističući značaj socijalno odgovornog poslovanja u lokalnoj zajednici.

 

 

Podeli